top of page

Sağlık Sigortaları Danışmanlığı




Sağlık sigortaları, çok fazla detayı olan, bireysel olarak da kurumlar tarafından da alınabilene oldukça da faydası olan bir hizmet. Soru/Cevap olarak, en kritik konuları aşağıda özetledim. Her türlü detay soru için iletisim@nilgunguden.com mail atmanız yeterli.


Sağlık Sigortaları ile ilgili bilinmesi gerekenler:


Sağlık sigortası yaptırmak neden önemli? 

Sağlık sigortaları olası sağlık risklerini (Örneğin bir ameliyat, ciddi bir rahatsızlık) güvence altına aldığı için, sizin maddi olarak yönetemeyeceğiniz durumları aslında karşılanabilir (affordable) ücretlerle önlemenizi sağlar. Türkiye’de sağlık sistemi, birçok ülkeye göre oldukça iyi bir durumda olmasına rağmen, özellikle ani gelişen, hızlı tedavi edilmesi gereken ve maliyeti yüksek rahatsızlıklarda, sadece iyileşmeye odaklanıp, işin maddi boyutunu dert etmenizi önler.


TSS (Tamamlayıcı Sağlık Sigortası) ve ÖSS (Özel Sağlık sigortası) arasındaki fark nedir? 

TSS sadece SGK anlaşmalı hastanelerde geçerlidir. ÖSS ise, daha çok hastanede geçerlidir (SGK şartı aramaz). TSS’de sadece 15TL katılım ücreti ödersiniz. ÖSS’de ise, poliçeye göre %20-30 civarında katılım payı ödersiniz. TSS’de ek teminatlar (diş vb) genelde kapsamda olmaz. Kapsamı daha geniş olan ve anlaşmalı hastane sayısı çok daha fazla olan ÖSS, TSS’ye göre daha pahalıdır.


Sağlık Sigortamı iptal ettim, yenisini yapamazsam veya ara vererek yapsam bir kaybım olur mu? 

Evet, kaybınız olur. Bir sağlık sigortasını iptal ettikten sonra, yeni sağlık sigortasınız en geç 30 gün içinde yapmazsanız, bütün haklarınız kaybedersiniz ve ilk defa sigortalanır gibi olursunuz. Bu durumda da, eğer geçmişte size koyulan bir teşhis vb varsa, bunlar sigortanızın kapsamında dahil edilmez ve bu rahatsızlıklar için sigortanızı maalesef kullanamazsınız.


Sağlık sigortasını erken yaşta yaptırmanın bir faydası var mı? 

Evet, hem daha uygun fiyatla yapmanızı sağlar, hem de daha sağlıklı bir dönemde yaptırdığınız için teminat/güvence altına alınan konular daha çok olur. Yani, gençken kalp damar rahatsızlığını yakalanma ihtimaliniz düşük olup, sağlıklıyken sigorta yaptırdığınızda kalp-damar rahatsızlıkları kapsamda olur. Ama yaş ilerledikçe, hastalıklar da doğal olarak arttığında ve sigorta sadece “poliçe sonrası oluşan rahatsızlıkları” kapsadığından, kalp damar rahatsızlıkları teşhis konmuş olarak poliçe yaptırırsanız, maalesef bu hastalık poliçenizden ödenmez. Ve diğer konu da, bir çok şirket, 60 yaş üstü kişileri maalesef poliçe yaptırmaz.


ÖBYG ne anlama gelir, önemli midir? 

ÖBYG (Ömür Boyu Yenileme Garantisi), sigorta şirketinizin, sigortanızın kapsamını değiştirmeden ömrünüz boyunca yenileyeceğine dair verilen taahhüttür. Sigorta şirketinizin belirlediği koşulları yerine getirmeniz durumunda kazanılan önemli bir haktır. ÖBYG kazanılma hakları şirketlere göre değişkenlik göstermekle birlikte aşağıdaki 2 kriter önemli bir etkiye sahiptir: Üst üste aynı sigorta şirketinde geçirilen süre (ort. 3 yıl civarıdır) Sigorta şirketlerindeki kullanım frekansı (HPO% (Hasar/Prim oranı) olarak takip edilen önemli bir KPI’dır ve sizin toplam sigorta şirketinize maliyetiniz (yani hastane harcamalarınız), sigorta şirketinize ödediğiniz tutara bölünerek elde edilir) Yaşınız da belirleyicidir, çoğu şirket, ÖBYG hak ediş için bir üst yaş belirler. Özetle, sigortanı temkinli kullanman burada önemlidir. ÖBYG hak edil sonrası, sigorta şirketinin seni sigortalamaması veya farklı ek prim vb uygulaması kanunen mümkün olmaz. O nedenle, ÖBYG hak etmek, sigortanızın uzun vadeli olabilmesi için kritiktir.


Sağlık sigortaları TSS(tamamlayıcı sağlık sigortası) ve ÖSS (özel sağlık sigorta) olarak iki ana gruba ayrılır. Farklılaştığı nokta; geçerli olduğu hastane ağı ve teminatların kapsamıdır. Dolayısıyla, ihtiyaçlarınız ve bütçeniz seçim konusunda size yardımcı olur. Sağlık Sigortası alırken en temel sorulması gerekenler: 1-Hangi hastanelerde geçerli? 2-Hangi teminatları kapsar? Teminatlar 3 grupta incelenebilir: 2.1. Ayakta Teminatı: Doktor muayene, reçeteli ilaç gibi en sık kullanılan teminatlardır. 2.2. Yatarak Teminatı Hastanede yatarak yapılan işlemleri kapsar. Örneğin ameliyatlar 2.3. Ek Teminatlar Diş, göz, checkup gibi daha seyrek kullanılan teminatları kapsar. 3. Teminatların katılım payı nedir? Sigorta türüne göre değişkenlik gösterir. Genelde; Yatarak teminatlar genelde limitsiz olup, %100 sigorta şirketi tarafından ödenir. Ayakta teminatların genelde limitleri olup (örneğin yıllık 10.000TL), %80'ini genelde sigorta şirketi öder. Yani sigortalı %20 civarı kendisi öder.


Sağlık sigortamdaki kullanımlarıma, kalan limitlerime nasıl erişebilirim?

Birçok sigorta şirketinin web sitesi/mobil uygulamasından aşağıdaki detaylara kolayca erişebilirsiniz. Ya da çağrı merkezi veya ürünü satın aldığınız satış noktasından da öğrenebilirsiniz. Ancak en kolayı mobil uygulama:

  • Teminat bazında limitleriniz

  • Teminat bazında kalan limitiniz

  • Teminat bazında kullanımlarınız

34 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page