top of page

Sağlık Hizmeti, Ne Kadar Dijitalleşebilir?

Hayattaki en kıymetli hazinemiz "sağlığımız". Özellikle pandemi ile, dünya olarak sağlığımızla ilgili farkındalığımız arttı. Pandemi ile, fiziksel temasın sağlık açısından riskli olması nedeniyle; online sağlık hizmetleri hızla hayatımıza girmeye ve konuşulur olmaya başladı.


Peki nedir online (dijital) sağlık hizmeti?

Dijital sağlık, sağlık hizmetlerinin dijital platformlar ve teknolojiler aracılığıyla sunulmasıdır. Kullanıcı dostu ve verimli bir hizmet sunmayı amaçlar. Sigorta şirketleri için de, dijital sağlık sigorta hizmeti, hem ulaşılabilir hizmet, hem verimlilik hem de maliyet avantajı gibi farklı nedenlerle gündemine aldı ve yoğun bir şekilde, buna uygun hizmetler piyasaya sunuyorlar.


Özetle, dijital sağlık hizmeti;

  1. Fiziksel olarak bir doktoru görmeden,

  2. Online (telefon, bilgisayar veya tabletten)

  3. Hastanın, şikayetlerini doktorla paylaştığı

  4. Görüşme sırasında, geçmiş tetkik vb hastanın paylaştığı

  5. Doktorun da teşhis koyarak, gerekirse reçete ve tetkik yazdığı

hizmettir.


Pandemi ile ivme kazansa da, özellikle İstanbul gibi trafiğin oldukça yoğun olduğu illerde zaman tasarrufu sağladığı; yurt dışı veya Türkiye'nin farklı noktalarında, özellikle uzmanlık gerektiren ancak doktorlara erişimin zor olduğu durumlarda, son olarak kronik hastalık takibinde önemli olmaya ve kullanılmaya devam edilecek gibi gözüküyor.


Dijital sağlık sigortasının faydalarına gelirsek;

  • Erişilebilirlik: Poliçe sahipleri, mobil uygulamalar veya web siteleri aracılığıyla kolayca poliçe detaylarına erişebilir, sağlık hizmetleri hakkında bilgi alabilirler; tazminat taleplerini bildirebilirler.

  • Hız ve Kolaylık: Dijital işlemler sayesinde, tazminat talepleri, randevu ayarlamaları ve poliçe yönetimi gibi işlemler hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

  • Kişiselleştirilmiş Hizmetler: Kullanıcıların ihtiyaç ve tercihlerine göre kişiselleştirilmiş sağlık planları ve tavsiyeler sunulabilir.

  • Maliyet Etkinliği: Dijital işlemlerin verimliliği, yönetim maliyetlerini düşürebilir ve bu tasarruflar poliçe sahiplerine yansıtılabilir.


Peki olası riskler neler olabilir dijital sağlık hizmetinde?


1-Yasalar

Net olmayan bazı konular, yasa ile netleştirildi; 2022 yılında yönetmelikle netleştirildi.


Türkiye'de "Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik", 10 Şubat 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik, mekan ve coğrafya bağımlılığı olmaksızın çağdaş bilişim teknolojileri kullanılarak sağlık hizmeti sunulmasının kurallarını belirler. Yönetmeliğe göre, uzaktan sağlık hizmeti sunabilecek olan sağlık kuruluşlarının gerekli bilişim teknolojisi altyapısına sahip olması ve Sağlık Bakanlığı'ndan izin alması gerekmektedir. Yönetmelik, hastalara uzaktan e-reçete yazılması, rapor verilmesi ve diğer sağlık hizmetlerinin sunulmasını mümkün kılar. Uzaktan sağlık hizmeti sunan sağlık tesislerinin, "Uzaktan Sağlık Hizmeti Faaliyeti İzin Belgesi" alması zorunludur ve bu hizmetlerin sunumunda güvenli "uzaktan sağlık bilgi sistemi" yazılımı kullanılmalıdır.


2-Her branşta uzaktan sağlık hizmeti uygun mu?

Çoğu branşta pratikte uygulanıyor. En çok tercih edilenlerin başında ise psikiyatri ve diyetisyenler geliyor. Çocuk, dahiliye, KBB gibi birçok branştan hizmet veriliyor.


3-Hassas Verilerin Korunması

Sağlık verisi, hassas nitelikli veri olup, KVKK (Kişisel verilerin korunması kanunu) kapsamında, çok iyi saklanması gereken bir veri. Bu noktada, Uzaktan Sağlık Hizmeti Faaliyeti İzin Belgesi şartı tüm bu konuları kapsayacak şekilde gerekli kontrolleri yapıyor.


Sağlık Sigorta Şirketleri Neler Yapıyor?

Birçok sigorta şirketi, sağlık ürünleri arasında, dijital sağlık sigortalarını da dahil etmiş durumda. Örneğin, AXA sigorta Koç Grubu ile yaptığı özel işbirliği ile, AXA Dijital Sağlık Sigortası ürününü lanse etti. Üründe öne çıkan ve farklılaştığı noktalardan biri, ürünle beraber hediye edilen cihaz; "TytoCare dijital muayene cihazı". Cihaz, doktorun veritabanına, mobil uygulama ile bağlı ve hastanın "ateşi, boğaz durumu, nabız ve kalp atışı" anında doktora gönderiliyor. Yılda 24 muayene hakkı ise, sadece sigortalıya değil, evdeki 4 kişiye de sunulabiliyor. Detaylar için tıklayabilirsiniz.


Sigorta Şirketlerine Faydası Nedir?

  • Erişemedikleri birçok hastaya, bu sayede erişebilirler. Örneğin Axa Sigorta'nın açıklaması, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki taleplerdeki artış olarak belirtiliyor.

  • Maliyet avantajı sağlayabilirler.

  • Dijital araçlarla destekleyerek, kronik hasta takibi, yaşlı kişilerin evinden takibi gibi farklı ürün/hizmetlerle, daha çok erişilebilir olabilirler.

  • Yurt dışında 1 yıldan az süreli bulunanlara uzaktan hizmet imkanı sağlayabilir.

  • Özellikle giyilebilir teknolojilerle entegre (apple watch gibi), koruyucu ve anında haberdar olunduğu için, anlık sorunlarda hızlı müdahale imkanı sağlayan ürün/hizmetler sunulabilir.


Sağlık alanında teknolojinin gücünü anlatan yazıma ise tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Peki, dijital sağlık sigortası alırken neler dikkat etmek gerekir?

  • Öncelikle kimlerin faydalanabileceği önemli. Sadece sigortalı mı, yoksa yakınları da mı?

  • Hangi branşlarda hizmet alınacak?

  • Yıllık limiti var mı, yani yılda kaç kez muayene olunabilecek?

  • 7/24 ulaşılabilecek mi?

  • Tetkik yazılması durumunda, gerekli tetkikler de sigorta kapsamında ödenecek mi?

  • İlaç yazılması durumunda gerekli ilaçlar sigorta kapsamında ödenecek mi?

  • Gerektiğinde fiziksel muayeneyi kapsayacak mı?

  • Maliyet, normal bir poliçeye kıyasla nasıl?


Son olarak, kendi kişisel deneyimimden bahsetmek istiyorum. Pandeminin oldukça başında, ani bir ameliyat oldum, çok şükür hızlıca iyileştim. Ancak, hayatımda geçirdiğim ilk ameliyattı; hayatımızda pandemi vardı ve fiziksel iyileşmeme rağmen, kendimi birkaç hafta çok kötü hissettim. O zaman, online psikiyatri deneyimim oldu, sanırım bir saat yarı ağlayarak yarı konuşarak geçti ve gerçekten bana çok iyi geldi. Görüştüğüm doktor hanım, bazı sorular sorarak, bir daha görüşmemize gerek olmadığını ve bunun bir travma sonrası normal olduğunu anlattı. Kendisine hep minnettar kalacağım. Görüşme sonrasında, bana bir tavsiyede bulundu "sana iyi gelen bir şey yap". Kendisine çok yeni yazı yazmaya başladığımı söyledim, bana kitap tavsiye etti ve "yazmaya devam et Nilgün" dedi. O gün bugündür, yazıyorum ve bana gerçekten çok iyi geliyor, her yazı sonunda da aklıma geliyor, "şifa oldu" yine bana bu satırlar.


Sağlıkla kalın.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page